Machinebeveiliging

Velmon Service en Revisie kan zich door zijn jarenlange ervaring specialist op het gebied van machinebeveiliging noemen. De diversiteit van machines die wij door de jaren heen hebben beveiligd en aangepast is uitgebreid. Wij kunnen dan ook met trots zeggen specialisatie door kunde en doen. Om elk risico voor u uit te sluiten, beoordelen en scannen we uw machinepark om het vervolgens aan te passen aan de wettelijke richtlijnen. Van het plaatsen van veiligheidskappen tot het herinrichten van de elektrische installatie. Dit doen we altijd in overleg met uw machineoperator. Samen zoeken we naar aanpassingen met de juiste balans tussen veiligheid en werkbaarheid. Zo zijn uw werknemers verzekerd van een veilig en gebruiksvriendelijk machinepark.

Wij beveiligen alle Hout- & Metaalbewerkingsmachines.

Wij starten met een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), na uitvoering van de RI&E geven wij een advies voor het leveren en monteren van de juiste machinebeveiliging. Voor verschillende aanpassingen moeten wij de elektrische installatie aanpassen en herinrichten. Wij zoeken altijd naar een maatwerk oplossing voor een machinebeveiliging.

RI&E voor veiligheid bewerkingsmachines

Het is voor een werkgever een wettelijke verplichting om onveilige situaties op te sporen en aan te pakken.
Met een RI&E achterhaal je hoe de veiligheid van de bewerkingsmachines in je machinepark ervoor staat. Hierna kunnen we met met de klant bepalen hoe we de machinebeveiliging van de machine en de omgeving rond de machine veilig kunnen maken. Dit is erg belangrijk aangezien je wettelijk moet kunnen aantonen dat er een actuele RI&E is uitgevoerd.

Mogelijkheden om gevaarlijke situaties te voorkomen met machines

Trekkoordschakelaar

Op het moment dat een machine beschikt over meerdere bedieningsplaatsen en bedieningselementen niet binnen handbereik zijn is het verstandig om een noodstop of een trekkoordschakelaar te installeren. Dit zorgt dat je machine altijd stopt bij een gevaarlijke situatie.

Schakelmat

Een elektrische oppervlak schakelaar voor veilige activering en deactiveren van je machines. Door betreding of belasting van het matoppervlak worden contactvlakken tegen elkaar gedrukt, waardoor via een veiligheidsrelais, het elektrische circuit gesloten wordt. Door het gebruik van een schakelmat zijn gebieden bij of om de machine beveiligd en zorgen hierdoor ook voor de veiligheid van de medewerkers.
Andere benamingen voor schakelmatten zijn: veiligheidsmatten, drukmatten of noodstop matten.

Netspanning

Als de netspanning in een werkplaats of op een bouwplaats uitvalt dan mogen de machines niet in werking komen als de netspanning weer bij komt.

Afscherming van draaiende en bewegende delen

Alle draaiende en bewegende delen waar je mee in contact kan komen moeten worden afgeschermd. Dit om snijden, knellen of pleten door bewegende delen te voorkomen. Dit is toepasbaar voor draaibanken, boormachines, freesmachines, zaagmachines, scharen en slijpmachines.

Sommige van onze adviezen kunnen zijn:

  • Het is mogelijk om aan de achterzijde van een Guillotineschaar in aanraking te komen met de materiaalaanslag en het geknipte materiaal. Afscherming tegen het direct inlopen moet worden aangebracht.
  • Afscherming aanbrengen i.v.m. vallende of wegschietende voorwerpen, afschermkap speciaal voor polijst-en poetsmachines aanbrengen.
  • Afscherming met veiligheidsschakelaar voor boorhouder aanbrengen.

Verankering machines

Dit ter voorkoming dat er een mogelijkheid is dat je machine tijdens gebruik om kan vallen of verschuiven. Tijdens het bewerken van grote of lange delen (materiaal) kan deze instabiliteit van de machine veroorzaken als de machine niet verankert is.

Veilige werkomgeving creëren

Looppaden rondom de machine moeten zijn afgeschermd. Dit zorgt voor een veilige werkomgeving voor één ieder die zich in en door de werkplaats begeeft.
Dit kan door middel van b.v. hekwerken, deuren, veiligheidsschakelaars en lichtschermen. Hierdoor kunnen we het letselrisico verminderen en het gevaar op tijd stoppen.

Een lichtscherm bestaat uit een zender en een ontvanger en deze kan op verschillende hoogten gemonteerd worden. Wordt dit signaal onderbroken, dan schakelt de machine af waardoor een gevaarlijke situatie voorkomen wordt.

Bij het gebruik van hekwerken rondom machines assisteren wij  je tijdens het hele proces van het inmeten, ontwerp en montage.

Velmon creëert voor jou en je personeel een betrouwbare en veilige werkomgeving en je gehele machinepark voldoet weer aan de gestelde normen.

Meer weten over machinebeveiliging?

Uw machinepark moet veilig zijn voor uw medewerker en volgens de wet

Wij kunnen voor u alle machines beveiligen met een beschermkap, noodstop, nulspanningsmeter, hekwerk en veel meer

Hans Meijer werkzaam als operationeel directeur bij Velmon Service en Revisie
Hans Meijer Sales
06-83505227 [email protected]